MENGENAL INDAHNYA ISLAM...

الحمدلله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وصحبه أجمعين

Sunday, 13 May 2007

~ Kata Aluan ~

بسم الله الرحمن الرحيم

Segala puji bagi Allāh, kami memujiNya, memohon pertolongan serta keampunanNya dan kami bertaubat kepadaNya. Kami memohon perlindunganNya dari kejahatan diri kami dan keburukan amalan-amalan kami. Barangsiapa yang diberikan petunjuk oleh Allāh, maka dia tidak akan sesat, dan barangsiapa yang disesatkan oleh Allāh maka tiada sesiapa yang boleh memberikannya petunjuk. Aku bersaksi bahawasanya tiada ilah yang berhak diibadahi dengan benar melainkan Allāh dan Muhammad adalah hamba serta pesuruhNya. Solawat dan salām ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya, para sahābat serta sesiapa yang mengikut jejak langkahnya hingga ke hari kiamat. Amma ba'du.
Sesungguhnya dalam usaha meluruskan amal ibadah agar bertepatan dengan petunjuk Al-Qur'an dan mencontohi sunnah Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam, seorang itu memerlukan kepada ilmu. Ilmu merupakan sesuatu yang paling berharga, terlebih lagi ilmu syar'i, di mana dengan ilmu ini seseorang akan mendapatkan kebahagiaan di dunia dan kejayaan di akhirat. Kebutuhan seorang hamba terhadap ilmu melebihi kebutuhannya pada makan dan minum. Begitulah keunggulan ilmu yang dengannya Allah 'Azza wa Jalla meningkatkan derajat seseorang.
" Allahumma, Ya Allah , tunjukkanlah kepadaku yang benar (haq) itu akan kebenarannya, dan bantulah aku untuk mengikutinya. Dan tunjukkanlah kepadaku yang bathil itu akan kebathilannya, dan bantulah aku agar menjauhinya."

0 comments: